Čutila: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

Jezik: zgradba jezika

Jezik je čutilni organ, s katerim okušamo hrano. Zaznavanje kemijskih lastnosti snovi v okolju, npr. okušanje hrane, je eden prvinskih čutov. Zato prištevamo jezik med kemoreceptorje - tako kot nos. S čutnicami v teh dveh organih zaznavamo vonj in okus. Okušalne čutnice imajo na jeziku in deloma v steni ustne votline nekateri sesalci. Vretenaste sekundarne čutilne celice s pomožnimi celicami se zbirajo v okušalne popke, popki pa v brbončice (papile), ki prekrivajo zgornji del in rob jezika. Papile pri človeku so na jeziku različno oblikovane in jih obdajajo plitvejši ter globlji jarki, napolnjeni s slino. V slini se hrana raztaplja in vzdraži čutnice v okušalnih popkih. Čutilo za okus večinoma vzdražijo snovi, ki so v hrani in vodi topne. Vzburjenje se potem prenese v okušalno središče v možganih, kjer razlikujemo različne okuse. Poseben del možganov poveže vzburjenje okušalnih čutnic jezika.

Z jezikom okušamo sladko (spredaj), grenko (zadaj), kislo in slano (ob straneh jezika). Pri okušanju sodelujejo še čutnice za tip, toploto, vid in voh. Okus izgine, ko hrano pogoltnemo, saj slina brbončice stalno spira.